Одинадцятий місяць розвитку дитини

На одинадцятому місяці життя малюка батькам слід стимулювати бажання ходити та бути готовими до падінь та вдарянь. Маля із задоволенням продовжує вивчати оточення, багато “говорить”, імітує інтонації дорослих. Важливим розумовим досягенням цього періоду є вміння пов’язувати предмети із простором їхнього існування, наприклад, кораблик – у воді, а літачок – в небі.

Фізичний розвиток

Наприкінці першого року життя темпи росту та набору маси ще більше сповільнюються: впродовж одинадцятого місяця малюк набирає в середньому 400 грам ваги та 1,5-2 см росту. Загальні показники фізичного розвитку поступово наближаються до норм для однорічної дитини.

Суттєво зростає у цей час рухливість та розумова активність. Тепер кожен день – це нові досягнення і мінімум посидючості. Дитина вже може почати самостійно ходити, тому можна купувати першу пару повноцінного взуття. Воно не повинно бути надто твердим. особливо підошва. Хвилюватися про пласкостопість ще рано, адже м’язи стопи поки не сформовані. До слова, цей діагноз лікар може поставити не раніше трьох років. Коли дитина вже впевнено ходитиме, можна використовувати взуття з цупкою підошвою з супінатором, щоб попередити пласкостопість

На одинадцятому місяці життя малятко вже без особливих труднощів може встати із сидячого положення та самостійно сісти після того, як постояло чи походило. Також дитині вдаються спуски з підвищень або ж гучними сигналами дитина просить їй допомогти спуститися зі стільця чи іншого підвищення.

Ходьба ще у цьому віці ще не дуже впевнена, але дитина дуже хоче ходити, тому варто запастися терпіння та підготуватися до активних днів, коли допомагатимете своєму чаду вдосконалювати перші кроки.

Дещо вивернута досередини ступня не повинна лякати – це нормально для одинадцятимісячної дитини, адже м’язовий апарат ще незрілий. Згодом все нормалізується.

Мова дитини в 11 місяців

Словниковий запас маляти особливо не змінюється, порівняно з попереднім місяцем, але і надалі активно формується пасивний словник. Дитина запам’ятовує назви та пов’язує їх з конкретними предметами.

В одинадцять місяців дитину можна починати вчити ввічливості. Для початку достатньо просто акцентувати увагу на словах “дякую” та “будь ласка”, щоб маля зрозуміло, коли їх вживати. Важливо, щоб і дорослі використовували їх у розмовах між собою та з дитиною.

Комунікація з навколишнім світом

Наближаючись до кінця першого року життя, дитина вже вміє концентруватися, тому часто може не реагувати на слова, прохання чи жести, перебуваючи у процесі вирішення якоїсь своєї “проблеми”.

Наполегливість при намаганні щось дістати, кудись зазирнути, дійти до чогось чи вслухатися в певний звук іноді може здаватися впертістю, але це не так – малятко лише намагається завершити дію і побачити результат своїх дій.

В одинадцять місяців дитина вже може проявляти цікавість до книг, блокнотів та зошитів, із зацікавленням їх розглядаючи. Але не варто намагатися вже з цього віку виховувати генія і вчити дитину літер. Ці предмети для малюка – цікаві іграшки, які можна гортати та розривати. Краще акцентувати увагу на малюнках, називати зображених тварин, озвучувати кольори, показувати квіти, листочки, описувати одяг персонажів тощо.

Сон

Більшість дітей в одинадцять місяців сплять вже один раз вдень, але нічний сон стає довшим. вкладати дитину на денний сон краще в обід, щоб між ним, прокиданням від нічного сну та засинанням на наступну ніч був приблизно однаковий проміжок часу. іноді для цього потрібно дещо відкоригувати розпорядок дня, щоб дитина втомилася у потрібний час.

Якщо малюк вдень засинатиме раніше 12.00-13.00 год., то до вечора буде дуже дратівливим. Якщо ж денний сон буде надто пізно, то засинати на ніч дитя буде також пізніше. Краще сформувати комфортний розпорядок – це зручніше і для батьків, і комфортніше для дитини.

Медичний супровід дитини на 11 місяці

У цей період діти вразливі до різноманітних вірусів та інфекцій. вони проявляються підвищеною температурою, на яку маля інколи реагує фебрильними судомами – окремими посмикуваннями м’язів. Інколи такі судом можуть спричинити навіть зупинку дихання, тому з лікарем важливо обговорити заходи для зниження тако ймовірності.

Окрім цього в 11 місяців маля може почати активно смикати себе за вухо. Найчастіше це пов’язано з прорізуванням першого кутнього зуба, який подразнює нерви. Це може супроводжуватися больовими відчуттями, неспокоєм та підвищеною температурою. Якщо є інші симптоми, наприклад, виділення з вушка, а температура довго не спадає – обов’язково слід показати дитину лікареві.

Перед закінчення першого року життя малюка батькам варто готуватися до щоразу більшої активності та мобільності – готуватися як морально, так і практично. Тому, після консультації з лікарем, домашню аптечку варто поповнити засобами, які допомагають впоратися із забоями, подряпинами та іншими травмами. Проте на них не варто зациклюватися – якщо падіння не спричинило суттєвих травм, то дитина дуже швидко від нього відходить і на наступний раз вже візьме до уваги свої помилки, щоб зробити потрібну дію і не впасти. Це методи проб та помилок. через які маля пізнає світ та вчиться в ньому жити.

Наталя Кузьо