Сьомий місяць розвитку дитини

Після екватора першого року життя у малюка з’являється почуття гумору – певні речі вже можуть розсмішити дитину. Семимісячне маля вже розуміє тон і значення слова “ні” і активно протестує, якщо йому наполегливо пропонують щось нецікаве. Улюбленими іграшками часто стають ті, що видають різноманітні звуки, а гратися маля надає перевагу в товаристві, а не на одинці.

Фізичний розвиток

Середня вага дитини у сім місяців – 8-8,5 кг, а зріст – 65-66 см. За цей місяць дитина набирає орієнтовно 600 грам маси тіла та 2 см росту. Якщо немовля народилося меншим за 3 кг, то темпи його росту дещо інші, також від середніх можуть трохи відрізнятися показники фізичного розвитку дітей, які народилися більшими 4 кг.

У цьому місяці дитина ще більш мобільна, вже краще сидить, але ще може опиратися на руки. Іноді маля може перевернутися, коли спробує вивільнити руку, щоб вхопити щось, тому не варто залишати дитину без уваги.

Якщо у попередньому місяці малятко ще не повзало, то у цьому вже повинно почати це робити. Дітки, у яких вже були спроби плазувати, удосконалюють ці вміння. Спостерігати за процесом цікаво та буває дуже весело. Малюки надзвичайно вигадливі у своєму прагненні освоювати світ: одні спершу стають на коліна і руки та довго гойдаються в такій позі, інші пересуваються “колобком”, ще інші – рухаються назад, рачкуючи, дехто відразу ризкує переставляти руки та ноги…

Навики повзання малюк зазвичай відпрацьовує самостійно без жодної сторонньої допомоги, але варто подбати про відсутність небезпечних предметів на шляху та вкрити підлогу м’яким покриттям, щоб у разі падіння дитина сильно не вдарилася. Трапляються випадки, коли після перших спроб повзати, які неприємно закінчилися, дитина надовго залишає їх. Також не варто зникати з поля зору дитини: якщо малятко заповзло в іншу кімнату, то дуже швидко повернеться, бо йому ще лячно бути без когось з батьків, а якщо ви в цей час вийдете з кімнати чи сховається – дитина може злякатися і на деякий час залишити спроби далі пізнавати світ.

Увага та зацікавлення

Увагу семимісячного малюка можна привернути яскравими предметами, які зручно схопити рукою. Саме захоплення речей стає координованіше: окрім долонь, участь у ньому вже частково беруть пальці. З боку цей процес трохи схожий на спроби краба взяти щось клешнями або на роботу щипців чи пінцета.

“Середнього” враження на дитину у такому віці речі зазвичай не справляють. Для малюка у сім місяців вони поділяються на хороші і погані. Про свої враження від чогось маля повідомляє голосом та плачем, інколи – голосним плачем.

Мова та комунікація в сім місяців

Дитячі експерименти зі звуками та складами продовжуються. В цей час від малюка найчастіше можна почути “да”, “ба”, “ді”, “ма”, “та”, іноді, навіть, дитині вдається скласти два звуки, типу “да-да”, “та-та” тощо.

У вимові вже можна розчути інтонації та вирізняти настрій дитини. У сім місяців маля вже робить спроби “говорити на публіку” – коли є слухачі, то може довго щось розповідати, комбінуючи усі можливі варіанти складів.

Загалом комунікативні навички покращуються. Малюк вже впізнає себе у дзеркалі, впізнає близьких людей, погляд стає більш осмисленим, а вигуки – наповненіші емоціями.

Сон та купання дитини на сьомому місяці

Якщо немає причин для порушення сну, то семимісячні діти зазвичай сплять спокійно і безпереривчасто. Навіть якщо завчасно прокидаються, то зазвичай спокійно засинають. Вдень дитина спить двічі або тричі, а нічний сон, після активного для з повзанням та спілкуванням, стає спокійнішим, порівняно з попередніми періодами.

Купати малюка можна щодня або через день. Якщо раніше дитину купали у спеціальній дитячій ванночці, то з семи місяців можна вже переводити дитяче купання у велику дорослу ванну. Не потрібно набирати дуже багато води, достатньо рівня, за якого дитині комфортно сидіти та гратися іграшками.

Купання може бути цікавою грою для дитини у цьому віці. Особливий інтерес викликають посудинки, в якими можна черпати та проливати воду, наприклад, пластмасове відерце чи лійка. Купати малюка довше 15 хвилин не варто, температура води повинна бути близькою до температури тіла, тобто 36-37°C. Щоб не було різких температурних перепадів, у ванній кімнаті найоптимальніше забезпечити температуру у 22°C.

Медичний супровід

На сьомому місці варто приділити увагу імунітету дитини, оскільки мамині антитіла, отримані через пуповину, вже перестають діяти. Особливо це стосується малюків на штучному вигодовуванні – для них сьомий місяць є фактично першим випробуванням на міцність. Діти на грудному вигодовуванні ще отримують антитіла з материнським молоком, тому їхній імунітет міцніший.

У будь-якому разі слід звертати увагу на частоту вірусних та інфекційних захворювань у дитини. Якщо маля з сьомого місяця життя починає хворіти, то з педіатром варто обговорити ймовірні заходити для поліпшення імунітету. Не варто панікувати при кожному чханні дитини, адже часто причиною зниження імунітету є дуже прості побутові речі і це легко виправити.

Та й загалом не варто робити глобальних узагальнень на основі настрою чи стану дитини впродовж одного дня. У другому півріччі першого року життя малюк активно формується, зокрема, в частині емоцій, вчиться виражати свої почуття і відчуття, тому стани часто змінюються.

Наталя Кузьо